niedziela, 2 listopada 2014

Wątróbka wieprzowa smażona :



Do przygotowania wątróbki potrzebujemy:


0,5 kg wątróbki wieprzowej

2 łyżki mąki

sól, pieprz

3 cebule

tłuszcz do smażenia, polecam smalec


Przygotowanie:

Umytą i oczyszczoną wątróbkę, należy pokroić w plastry, delikatnie popieprzyć i obtoczyć w mące każdy kawałek.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu wraz z pokrojoną w krążki cebulą.
Zarumienioną wątróbkę dosmażyć pod przykryciem na wolnym ogniu.

Na koniec solimy wątróbkę, najlepiej podawać ją natychmiast.

Dodam że wątróbkę można panierować w jajku i tartej bułce, lecz u mnie od kiedy pamiętam panieruje się w mące i jest bardzo smaczna.


Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz